Интервюто взе: Адриана Диканчева

2021: Първите вече финишираха! Победител при мъже, 37 км, е Цветан Иванов с нов рекорд на трасето – 1:29 ч!

2022:  Цветан Иванов се превръща в абсолютен властелин на състезанието ни – вече държи рекордите на късото и на дългото трасе на Спици и бодли! Очакваме скоро да започне да бяга, за да стане абсолютен шампион при нас!

Какви емоции ти носят тези думи?

Усмихват ме в един сив, натоварен и тежък ден. Точно както и едно такова състезание с такава атмосфера, трасе, организатори и доброволци.

Спомняш ли си някоя случка от участията ти досега?

Спомням си за много случки, но най-запомняща бе миналогодишната. Пристигнахме предния ден вечерта и направих дългото трасе, малко ме заваля дъжд като през цялото време чувствах някакъв дискомфорт. На сутринта преди старта не знаех дали ще стартирам – имах температура и се чувствах отпаднал… Намерих сила и мотивация да стартирам, благодарение на хората около мен, на думите, усмивките и надеждите. 

Е, стартирах – как, само аз си знам. Стартирах само с воля, без сила! И какво направих – голяма част от трасето не го помня, но помня всяка усмивка, всяка дума, всеки с когото съм се срещнал и сме си подвикнали нещо! Мотивация и сила! И така докато след няколко дни окончателно легнах и не можех да стана… Тогава и разбрах, че съм с варицела. С удоволствие се връщах в деня на състезанието и преди него и си спомням за всички вас и за онези, които бяха до мен. 

Много… ужасно много!

Тази година имаме ново трасе- 64 км. Ще се пуснеш ли?

О, сякаш още преди да го обявите е било в мислите ми да завъртя дългото два пъти. Стига всичко да бъде наред – ще се пусна, разбира се. Тази година е изключително тежка за мен предвид образователните и професионалните ми насоки. Та тренирам по-малко, но съм много по-мотивиран да го направя, защото човек е това в което вярва и мечтае!

24 часа, 4 планини, 4 върха

Разкажи ни малко за проекта ти Passion 4 Peaks. Гледахме го на Дни на предизвикателствата, ще бъде ли достъпен на друго място?

Passion 4 peaks е предизвикателство към човешката воля и мотивация. А преди всичко към на пръв поглед невъзможното, което всъщност дори е по-важно от онези неща, които ни изглеждат напълно в наши ръце.

Това лято стават 2 години, откакто с Димитър Михайлов спечелихте отборното велосъстезание от Ком до Емине- какво планираш до края на годината?

Планирам семестриално завършване в професионален план – дентална медицина. Планирам да се предизвиквам в състезания и евентуално едно пътуване в Непал със състезателна цел и качване до базови лагери на Анапурна с велосипед. Но, както се казва – времето, мислите и целите са пред нас, само и единствено вяра трябва. Дори и в невъзможното!

Кои са интересните вело събития в България тази година? L’Etape BULGARIA by Tour de France?

Има много интересни събития, включително и гореспоменатия етап. Възнамерявам да пътувам, да участвам, но не на всяка цена. Защото емоцията, която си създаваме е за цял живот и просто тя трябва да бъде преследвана, отстояване и най-вече- максимално силно желана! Мечти и цели, които да поставяме на пиедестал!

Сподели нещо, което няма да се сетя да те питам иначе.

За да организираш и да създадеш едно събитие трябва точно толкова воля, колкото да се състезаваш в него. Затова поднасям уважение към всеки дръзнал да създаде, състезава или просто да бъде част от нещо подобно. Затова пак казвам- за да си жив трябва да имаш правилните хора до себе си, привидно невъзможни мечти и цели, и много вяра. А вярата се поддържа с ТЯ (който както иска да си го дефинира).

Повече за проекта Passion 4 peaks: ТУК
Ако искаш да се запознаеш лично с Цветан: ТУК