Започнете с основите: Преди да започнете да се състезавате, уверете се, че сте усвоили основите на планинското колоездене. Това включва умения като взимане на завой, спускане, изкачване и спиране. Работете върху изграждането на своята издръжливост, сила и техника чрез редовни карания и тренировки.

Изберете правилната екипировка: Уверете се, че имате правилната екипировка за състезания. Ако се чудите дали велосипеда ви е в изправност, можете като начало да проверите следните неща:

  • спирачките ви работят и в накладките има живот
  • скоростната ви система превключва без забележки и веригата ви е омаслена
  • грайферът на гумите е подходящ и наличен
  • от колелото не се чуват скърцащи и режещи свуци

Други важни елементи са каската да е като за вашата глава, дрехите не ви убиват, да носите обувки и ръкавици. Препоръчваме също да инвестирате в система за хидратация, слънчеви очила и други аксесоари, които могат да подобрят ефективността и комфорта ви.

Тренирайте редовно: Постоянното обучение е от ключово значение за подобряване на вашите умения и представяне. Създайте план за обучение, който включва комбинация от интервални тренировки, каране за издръжливост и упражнения за изграждане на сила. Уверете се, че сте включили дни за почивка, за да позволите на тялото си да се възстанови и да избегнете наранявания.

Намерете наставник: Потърсете по-опитни MTB състезатели, които могат да предложат насоки и съвети. Те могат да ви помогнат да идентифицирате области за подобрение и да дадат съвети как да се справите с конкретни курсове или препятствия.

В случай, че искате да подобрите техниката си, запишете се на нашето обучение:

Съсредоточете се върху техниката: Планинското колоездене е толкова свързано с техниката, колкото и с физическата подготовка. Уверете се, че се фокусирате върху подобряването на техниката си, като позициониране на тялото, баланс и избор на линия. Тренирайте на различни видове терени и условия, за да развиете уменията си.

Научете се да разучавате маршрути: Отделете време да разучите маршрута и да определите най-добрите линии, по които да се движите. Потърсете характерни обекти като камъни, корени и вода, които могат да повлияят на вашата скорост и стабилност. Практикувайте каране на трасето преди състезанието, ако е възможно.

Спици и Бодли ще се проведе при масов старт на три трасета – Хоби, “Трудното” и PRO (XCM). Хоби трасето е с дължина от 37 километра и обща положителна денивелация от 1274 метра. “Трудното” трасе е с дължина от 47 км и денивелация от 1781 м метра. PRO трасето, което има категория на XCM състезание е с дължина от 64 км и преодоляване на денивелация от почти 2000 м.

Стартът не е всичко. Доброто разпределение на силите е ключов елемент за едно хубаво преживяване съчетано с добро класиране. Което изцяло изключва да се втурнете по тълпата и да карате с максимално темпо първите няколко километра. Бодъл съветва да приемате по нещо сладко на всеки 30 минути независимо дали сте гладни или не, като добри примери са банани, фурми, лукум, барове, гелове.

Останете спокойни: Естествено е да се чувствате нервни преди състезание, но се опитайте да останете спокойни и концентрирани. Поемете дълбоко въздух, визуализирайте как успявате да се справите и си припомнете вашето обучение и подготовка. Не позволявайте на нервите да повлияят на представянето ви.

Забавлявайте се: Планинското колоездене е предизвикателен и вълнуващ спорт, така че не забравяйте да се насладите на изживяването. Съсредоточете се върху напредъка и постиженията си и използвайте всяко състезание като възможност за учене и подобряване.

Не забравяйте, че вечерта преди състезанието е посветена именно на забавлението. Повече информация за фестивалната ни програма ТУК.

Опитен ваш,

Бодил